Svečano zatvorena 1048. festa svetog Vlaha

10 veljače, 2020

Svečano zatvorena 1048. festa svetog Vlaha

Tradicionalnim spuštanjem barjaka dubrovačkog zaštitnika grada je u nedjelju 9. veljače 2020. svečano zatvorena 1048. Parčeva Festa.

 

 

U jutarnjim satima započelo je okupljanje građana, festanjula, barjaktara, trombunjera i svih ostalih ljubitelja dubrovačke tradicije ispred zborne crkve sv. Vlaha.

 

 

Procesija se zatim zaputila prema Gorici kako bi se poklonili ispred svečeve crkvice, nakon čega je uslijedila misa fra Tomislava Kraljevića.

 

 

 

Povratak barjaka u Grad je bio popraćen Gradskom glazbom, a dočekao ga je svečano rektor svečeve crkve mons. Tomo Lučić, koji se zahvalio Bogu, sv. Vlahu i svima onima koji su sudjelovali na protekloj Festi.

 

 

 

Spuštanje barjaka zaštitnika grada su uz pjevanje Parčeve pjesme ove godine izvršili festanjuli Ivica Vrlić i Ivica Đurđević-Tomaš, na čije se mjesto zavijorila zastava Lijepe Naše. Cijela Festa je u konačnici bila završena zahvalnom misom.

 

 

Zanimljivost ovogodišnje manifestacije je bila pojava supruga festanjula, što do sada nije bio običaj. Inače, Festa sv. Vlaha je 2009. godine uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a.

Slavlje započinje 2. veljače na Gospu Kandeloru, gdje se ispred svečeve crkve na Orlandov stup uzdiže Parčev barjak, a završava prvu nedjelju nakon otvaranja.

 

 

 

 

 

Komentari

komenatri