Do jučer osmogodišnji dječak, a od danas pripadnik trombunjerskog reda

11 veljače, 2020

Do jučer osmogodišnji dječak, a od danas pripadnik trombunjerskog reda

Petra i Luka slikali su se još 2008. godine na Gorici svetog Vlaha za Festu, gdje su svoju uspomenu nakon dvanaest godina obnovili zahvaljujući predsjedniku Dubrovačkih trombunjera i Petrinom tati, Tomislavu Macanu.

Slikao sam ga te 2008. s mojom kćeri Petrom, tada šestogodišnjakinjom, a do neki dan sam i smetnuo da sam ih ‘uhitio’ – pregledavajući stare slike, našao sam tu lijepu uspomenu.                 

Zamolio sam ih u nedjelju da ponovo zajedno sjednu, na tu istu klupu, kako tad tako i sad, osim što Petra nije bila u nošnji. Ali uspomena je uspomena, lijepa priča je ponovljena – dodaje nam, a mi odgusta poslušamo i širimo i dalje ove naše gradske, životne ‘crtice’.

Ovog puta, Petra je bila u nošnji, a Luka je službeno bio trombunjer. Za vrijeme dok je Luka bio dječak, tradicionalno je svake godine s roditeljima pohodio Festu. Tad su živjeli u Lapadu pa im je odlazak na Goricu bio bliži nego onaj na samu procesiju sv. Vlaha, u Grad.

– Mi kao trombunjeri, vazda nekako gledamo tu dječicu, tko nam se od njih hoće primaknuti pa im i damo da probaju opucati iz trombuna. Tako se 2008. Luka kao dječak iskušao u ovoj vještini. I tad je izjavio kako će i sam postati trombunjer, što je i ispunio. Naime, lani je dao zamolbu, godinu dana bio pripravnik te je ove godine u redovnom članstvu. Naravno, ove je godine bio na Gorici – ističe Tomislav Macan zaokružujući jednu od ljepših priča s ovogodišnje Feste.

 

Predsjednik Dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan, prvi u redu s lijeve strane

Komentari

komenatri