U nasljedstvo unuku ostavio predmet neprocjenjive vrijednosti

26 veljače, 2020

U nasljedstvo unuku ostavio predmet neprocjenjive vrijednosti

Dubrovački trombunjeri su prema predaji osnovani 1417. godine, a naziv su dobili prema trombunu, tradicionalnom, dubrovačkom oruđu iz kojeg pucaju plotuni.

Inače, trombunjere su nazivali i lumbardijerima svetoga Vlaha, jer Dubrovčani pojmom lumbardati označavaju glasno pucanje. Pucanje za vrijeme Feste točno je definirano protokolom jer se plotunom iz trombuna ona otvara i zatvara, čime trombunjeri predvode cjelodnevni program.

Festa svetoga Vlaha nezamisliva je bez Dubrovačkih trombunjera, a vještina izrade povijesnog, tradicionalnog oružja održava se u lokalnim bravarskim obrtima. Zanimljiva priča o trombunjerskoj tradiciji te kako se ona njeguje i čuva dolazi iz obitelji Pulić. Naime, pokojni gospar Antun Pulić, inače vrstan meštar, godinama je trombune izrađivao vlastitim rukama, gdje bi uz njega izradio i pripadajuću posebno ukrašenu, drvenu kutiju napravljenu od oraha.

Prije smrti, Gospar Pulić je unuku, koji sada ima 15 godina, u nasljedstvo ostavio predmet neprocjenjive vrijednosti, koja proizlazi iz uloženog znanja, truda i vremena. Ali i onog najbitnijeg, ljubavi prema dubrovačkoj tradiciji.

Društvu Dubrovačkih trombunjera trombun je predao Željko Pulić s ciljem da ga MUP registrira sukladno Zakonu o oružju koji je donesen 2018. godine. Tijekom prošle godine, Dubrovački trombunjeri su registrirali trombune u različitim ciklusima.

Trenutno  imamo preko 100 registriranih trombuna, a među njima je sada i trombun koji je samostalno izradio pokojni gospar Antun Pulić i ostavio ga svome unuku. Smatramo kako je to jedan zaista lijep i hvalevrijedan način na koji se motiviraju novi naraštaju na očuvanje tradicije i na to da i oni sami postanu trombunjeri,  izjavio je Tomislav Macan, predsjednik Dubrovačkih trombunjera.

Komentari

komenatri