Svečano otvorenje 1048. Feste Svetog Vlaha

03 veljače, 2020

Svečano otvorenje 1048. Feste Svetog Vlaha

Dubrovnik je i ove godine po 1048. put svečano obilježio početak Feste Svetog Vlaha, koju dubrovčani slave još od davne 972. godine.

 

 

Manifestacija je započela u 15 sati i 30 minuta ispred svečeve crkve, dok se u isto vrijeme na Poljani Marina Držića koja se nalazi između katedrale i Biskupovog doma, odvio pozdrav barjaka i barjaktara biskupima.

Podizanje svečevog barjaka izvršili su ovogodišnji festanjuli, pomorac i kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

 

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je uz pomoć dona Tome Lučića, rektora Zborne crkve Sv. Vlaha bio zadužen za predvođenje manifestacije, gdje je nakon blagoslova darova u svečevoj crkvi, uslijedilo poljetanje bijelih golubica, simbola mira i grličanje.

 

 

Procesija se zatim nastavila svečanom molitvom Večernje i koncertom katedralnih zborova uz izloženu relikviju Sv. Vlaha u katedrali. Prigodni nagovor održao je propovjednik trodnevlja fr. Domagoj Augustin Polanščak te je otvorenje prvog dana Feste završilo svečanom večerom na tvrđavi Revelin.

 

 

Osim crkvenih, u gradu će se ovih dana organizirati niz različitih svjetovnih manifestacija, poput: izložbi i koncerata. 

 

Komentari

komenatri