Dubrovački trombunjeri na svečanoj obljetnici Oslobođenja juga Hrvatske

14 studenoga, 2017

Dubrovački trombunjeri na svečanoj obljetnici Oslobođenja juga Hrvatske

Vikend u Dubroniku protekao je u obilježavanju 25. obljetnice vojno – redarstvene operacije „Oslobođenje juga Hrvatske“ na kojem je prisustvovao politički vrh i oružane snage RH.

Središnja svečanost proslave oslobođenja Hrvatske održana je u luci Gruž gdje je prisustvovala i povijesna vojna postrojba, dubrovački trombunjeri čiji je član i naš Krešimir Macan.

Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba prema predaji utemeljena 1417., a naziv je dobila po posebnom vatrenom oružju – trombuni.

Uloga trombunjera značajna je kako za Dubrovnik tako i za Hrvatsku baštinu, posebice u danima obilježavanja “Oslobođenja juga Hrvatske” u čast braniteljima zahvaljujući kojima je danas Dubrovnik slobodan grad.

Trombunjeri sudjeluju u svim važnijim događanjima u Dubrovniku i diljem Lijepe naše kad nas na trenutak vrate prošlost i podsjete na svoju ulogu u hrvatskoj povijesti.

Posebnu uloguimali su u obilježavanju Oslobođenja juga Hrvatske kada su 1992. za vrijeme Domovinskog rata za festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, odlučili predvoditi povorku s maslinovim grančicama u cijevima trombuna u znak mira. Pritom su odstupili od tradicionalnog pucanja iz plotune i poslali lijepu sliku o miru u svijet.

Svečanosti su, uz vojne postrojbe i brojne poznate osobe iz političkog, društvenog i javnog života, prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomislav Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, biskup Mate Uzinić, general Nojko Marinović i mnogi drugi.

U čast svečanosti u Dubrovniku je nastupila klapa HRM Sveti Juraj, a posebna atrakciju priredili su MIG-ovi, uplovljavanje raketne topovnjače i program Akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Komentari

komenatri