Trombunjeri nazočili Skupštini povijesnih postrojbi u Pregradi

01 ožujka, 2017

Trombunjeri nazočili Skupštini povijesnih postrojbi u Pregradi

Foto: pregrada.hr

 

U subotu 25. veljače 2017. godine u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade održana je godišnja izvještajna Skupština Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske. Ovo je bila prva Skupština Saveza povijesnih postrojbi RH održana na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Sudjelovali su predstavnici 17 postrojbi: Bjelovarski graničari Husari, Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Hrvatski sokol Osijek, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani Županja, Svetonedeljska garda “Petar Erdody”, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Zrinska garda Čakovec i Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić.

U službenom djelu Skupštine podnesen je Izvještaj o radu Saveza u prošloj godini od strane predsjednika Saveza Mladena Obadića. Navedene su aktivnosti Saveza u prošloj godini: Zapaženi su bili nastupi Saveza i njezinih članica na Križnom putu vojske i policije (ožujak 2016.), obilježavanju Vojno – redarstvene operacije Bljesak u Okučanima (svibanj, 2016.) i Vojno – redarstvenoj operaciji Oluja u Kninu (kolovoz 2016.) te Danu oružanih snaga Republike Hrvatske (svibanj 2016.). Savez je bio dio protokola obilježavanja svih državnih blagdana te hodočašćima u Lurd i Mariju Bistricu te obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Izvještaj o radu prihvaćen je jednoglasno, a sve članice Saveza su pozvane na aktivno sudjelovanje u kreiranju plana rada za 2017., ali i planiranje programa ii projekata i za 2018. godinu.

 

 “Sve počinje u Kostelgradu”

 

Na početku skupštine, prisutne je pozdravio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

– “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” najpoznatija je udruga na području Pregrade, a ova današnja skupština potvrda je njihovoga dobrog rada. Danas prisutnih 17 postrojbi iz cijele Hrvatske pokazuje bogatstvo naše prošlosti, vojnu tradiciju koju Hrvatska ima, i drago mi je da je i “Kostelska pištola” dio toga. Sve zapravo počinje u Kostelgradu, čija obnova je krenula prošle godine, i nadam se da ćemo ove godine imati priliku otvoriti našu najpoznatiju manifestaciju Kostelsku uskrsnu pištolu, na samom Kostelgradu – najavio je Vešligaj.

 

Obratio se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Ovdje se danas vidi koliko je bogata vojna povijest Hrvatske. Uvijek kažem, narod koji ne poznaje svoju povijest, ne može imati niti svjetlu budućnost. To je upravo ono što rade ovdje prisutni članovi vojnih postrojbi, koji s jedne strane čuvaju hrvatsku povijest, i to važno naslijeđe nastoje prenijeti na mlađe generacije – rekao je Kolar.

 

Sami se ponudili

 

Ideja je da se Skupštine Saveza održavaju svake godine u drugom gradu, a od predsjednika “Kostelske pištole” Milana Flegara doznajemo zašto tu čast ove godine ima upravo Pregrada.

Na jednom zajedničkom nastupu povijesnih vojnih postrojbi bilo je razgovora o tome gdje bi se mogla održati sljedeća skupština, i mi smo se sami ponudili da budemo domaćini. Naime, u 17 godina postojanja Saveza, većina skupština održana je u Požegi, jedna uz Varaždinu i jedna u Turopolju, i meni je posebna čast da smo danas ovdje u Pregradi – rekao je Flegar.

Na Skupštini se raspravljalo o planovima i aktivnostima za 2017. godinu, a podneseno je i Izvješće o radu u 2016. godini. U Savez je primljena i jedna nova postrojba.

Radi se o Povijesnoj postrojbi bana Gašpara Alepića iz Velike Gorice, koja je postala 21. članica Saveza – otkrio nam je predsjednik Saveza povijesnih vojnih postrojbi RH, Mladen Obadić, inače član Zrinske garde Čakovec, koji je najavio kako će povijesne postrojbe Pregradu ponovno posjetiti uskoro, u sklopu manifestacije Kostelska uskrsna pištola, kao i na Bijelu nedjelju, kada se slavi Dan grada Pregrade.

Predstavnici povijesnih postrojbi ostatak dana provest će na prigodnom druženju u pregradskom Lovačkom domu, koje su organizirali članovi postrojbe “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, u suradnji s Gradom Pregradom i Lovačkim društvom “Kuna”.

 

 

Izvori: www.pregrada.hr

            www.zagorje-international.hr

 

 

Komentari

komenatri