Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari svečano potpisali Povelju o bratimljenju

23 siječnja, 2017

Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari svečano potpisali Povelju o bratimljenju

Povelju o bratimljenju potpisali su predstavnik Dubrovačkih trombunjera – Tomislav Macan i predstavnik Rapskih samostreličara – Vlatko Dumić u ime Udruga pred zamjenicom gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjanom Šimac i pročelnicom upravnog odjela za kulturu i baštinu Anom Hilje. Potpisana je, uoči dana Dubrovačkih branitelja i 25. godišnjice uspješne obrane Grada, 5. prosinca 2016. Potpisom ove  povelje dva Grada, koja su stoljećima povezana bogatom kulturnom baštinom i nasljeđem, još su više povezana.

Zamjenice gradonačelnika, Tatjanom Šimec ističe: „Iznimna je čast nazočiti potpisivanje ove Povelje između dviju udruga koje uistinu nose i predstavljaju identitet svojih gradova. Dubrovački trombunjeri su simbol naše baštine, neizostavni dio Feste svetog Vlahe. Također, nadam se da ćemo od sada imati priliku ugostiti  vas kao naše prijatelje na svim budućim Festama svetoga Vlahe“.

Potpisivanje Povelje znak je istinske feste prijateljstva, Maja Nordari navodi: „Kada je Festa zvone sva gradska zvona i puca se. Kao što je to uvijek bio običaj u našim primorskim, ali ne samo primorskim gradovima. Kada tuču ure, onda tuče ono glavno zvono od našeg gradskog zvonika. Ne bilo koje zvono, već raskošno zvono majstora Ivana Krstitelja Rabljanina, koji je došao u ovaj grad i ostao u njemu 35 godina, odnosno sve do svoje smrti. Dakle, snažnije poveznice među gradovima gotovo da i ne može biti.

Nakon svečanog čina potpisivanja Povelje o bratimljenju predsjednik Udruge rapskih samostreličara Vlatko Dumić dodaje kako povijesne poveznice nisu presudne ukoliko netko želi biti prijatelj jer  prijateljstvo nema uvjete.

Predsjednik Dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan potvrdio je kako je ovo prijateljstvo koje je okrunjeno potpisivanjem Povelje o bratimljenju nije od jučer, već da i traje i njeguje se već dugi niz  godina.

„Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari su članice povijesnih ratnih postrojbi Republike Hrvatske. Obje udruge gaje tradiciju i kulturnu baštinu svojih gradova i to su one neke sličnosti koje smo prepoznali kod Udruge rapskih samostreličara“, utvrdio je Macan.

 

Izvori:

Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari svečano potpisali Povelju o bratimljenju (dubrovniknet.hr – 5.12.2016.)

Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari svečano potpisali Povelju o bratimljenju (dubrovačkidnevnik.rtl.hr – 5.12.2016.)

Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari svečano potpisali Povelju o bratimljenju (FOTO) (portaloko.hr – 5.12.2016.)

Dubrovački trombunjeri i Rapski samostreličari potpisali povelju o bratimljenju dubrovacki.slobodnadalmacija.hr – 5.12.2016.)

 

Komentari

komenatri