SAVEZ POVIJESNIH POSTROJBI

Savez povijesnih postrojbi

m

Savez povijesnih postrojbi osnovan je 2000. godine na obilježavanju Dana državnosti na Oltaru domovine na zahtjev devet povijesnih postrojbi, a to su: Dubrovački Trombunjeri, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Počasna sokolska garda – Osijek, Požeška gradska straža, Trenkovi panduri – gradska glazba, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda i Viteška udruga Kumpanjija Smokvica. Danas Savez broji ukupno 23 povijesne postrojbe, uz osnivače to su još: Bjelovarski graničari – Husari 1756, Frankopanska garda Ogulin, Gradska Straža Bakar, Gospićka garda Vukovi, Keglevićeva straža Kostel, Koprivnički mušketiri i haramije, Križevačka djevojačka straža, Otočki graničari, Rapski Samostreličari, Senjski Uskoci, Serežani – stari graničari, Sokolska garda – Vinkovci, Šibenska gradska straža i Zrinska garda Čakovec.

m

Već po samom dolasku Hrvata u ove naše krajeve, počele su se stvarati vojne postrojbe, kako na moru, tako i na kopnu. Većinom su one služile za obranu od raznih osvajača kojih na ovim prostorima nikada nije nedostajalo. Neke su se postrojbe održale do današnjih dana (Bokeljska mornarica koja je nastala 809. godine), a neke su se ugasile zbog raznih razloga, ali je u povijesti i narodu ostalo sjećanje na njih. Ponovnim stvaranjem države Hrvatske obnavljaju se i mnoge povijesne postrojbe koje u svojim gradovima nastupaju u gradskim svečanostima ili u vrijeme crkvenih blagdana u procesijama. Neke povijesne postrojbe ponovo su osnovale gradske vlasti, a neke su osnovali sami građani kroz udruge građana, no cilj im je isti, žele oteti od zaborava našu bogatu vojničku povijest.

m

Podsjetio bih vas na, sada već bivši, Dan državnosti 30. svibnja, kada je pokojni predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, na oltaru domovine polagao vijenac. Putem do oltara bilo je postrojeno 19 povijesnih postrojbi koje su predsjedniku pojedinačno podnosile pijavak. To je bilo organizirano preko predsjedničkog protokola, odnosno, počasne bojne 1. Hrvatskog gardijskog zbora. Povijesne su postrojbe bile u sastavu počasne bojne 1.H.G.Z. od 5 rujna 1998. godine kada su u Gakovu (na Bilogori) dali prisegu i primili zastavu 1. Hrvatskog gardijskog zbora. Bili smo pozivani na veća državna, odnosno vojna događanja, kao što su dolazak Sv. Oca Pape u Republiku Hrvatsku, vojna parada na Jarunu u Zagrebu, 2. svjetske vojne igre u Zagrebu i drugo. Na neki je način povijesne postrojbe okupljala Počasna bojna 1. Hrvatskog gardijskog zbora, a njenim ukidanjem 2000. godine nije se imao tko brinuti o nama i našim interesima.

m

Na zadnjem okupljanju na Medvedgradu 2000. godine gdje je bilo nazočno više postrojbi, predložio sam osnivanje Saveza. Osnivači Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske su: BOKELJSKA MORNARICA 809, DUBROVAČKI TROMBUNJERI, KARLOVAČKA GRAĐANSKA GARDA, TUROPOLJSKI BANDERIJ, VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA, KUMPANJIJA SMOKVICA, HRVATSKI SOKOL OSIJEK, TRENKOVI PANDURI i POŽEŠKA GRAĐANSKA STRAŽA (Društva “Sveti Grgur”). Svim povijesnim postrojbama ponuđeno je da uđu u Savez PPHV-a, te je isti do sada okupio 16 povijesnih postrojbi. Radimo na tome da se doskora Savezu pridruže i ostale povijesne postrojbe Hrvatske vojske. Svojim okupljanjem u Savezu pphv-a lakše ćemo ostvariti svoje interese, češće se okupljati u jednom od naših matičnih gradova, bolje se upoznati i jedinstveno nastupati prema institucijama vlasti radi ishođenja možebitnih pogodnosti. Imamo dobre odnose s Ministarstvom obrane RH i Vojnim ordinarijatom u RH preko kojega sve povijesne postrojbe idu na Vojno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes, a u listopadu i na Vojno hodočašće u Mariju Bistricu. Savez PPHV-a član je Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS-a), a u isti je primljen na plenarnoj sjednici EGS-a 2. travnja 2005. godine održanoj u gradu Bernheeze u Nizozemskoj, a na slijedeću plenarnu sjednicu EGS-a pozvana je, kao nova članica, i delegacija Saveza PPHV-a 26. kolovoza 2005. godine u Mayen-u (Njemačka).

Komentari

komenatri

Project Details