Kostelska uskrsna pištola

29 ožujka, 2016

Kostelska uskrsna pištola

Tradicionalnim postrojavanjem hrvatskih povijesnih postrojbi, predvođenih domaćinima, Keglevićevom stražom, u Krapini je u subotu održana uvertira tradicionalne uskrsne manifestacije, “Kostelske uskrsne pištole”, koja se već 500-tinjak godina održava u Kostelu kraj Pregrade. Središtem Krapine prošetali su tako Dubrovački trombunjeri, Bakarska gradska straža, Svetonedjeljska garda i Bakarske žene te Keglevićeva straža, čija povijest seže u daleku 1523. godinu. Potom su pred zgradom Gradske uprave u Magistratskoj ulici podnijeli podnesak županu Željku Kolaru. Uz župana, postrojbe su dočekali i domaćini, gradonačelnici Krapine i Pregrade, Zoran Gregurović i Marko Vešligaj te predsjednik Gradskog vijeća Krapine Željko Pavić i krapinski dogradonačelnik Dragutin Kozina.

Savez povijesnih postrojbi EU-a

– Druženje s povijesnim postrojbama počelo je 2000. godine. Naš prvi predsjednik Josip Novak došao je na ideju da pristupimo Hrvatskom savezu povijesnih postrojbi, međutim te mu godine nismo mogli pristupiti jer nismo imali odgovarajuće odore, a nismo ni znali kako bismo zapravo trebali biti obučeni. U krapinskom Franjevačkom samostanu pronašli smo sve podatke o Keglevićima, koji su inače i dali izgraditi Crkvu sv. Katarine u Krapini. I tako smo 2001. godine primljeni u hrvatski Savez, koji danas broji 23 vojne povijesne postrojbe iz cijele zemlje. Mi se možemo pohvaliti da je naša povijesna postrojba ove godine u veljači, na Carskom balu u Beču, primljena u Savez povijesnih postrojbi Europske unije. To nam je izuzetna čast jer su prije nas u tome Savezu bile samo Varaždinska garda i Karlovačka građanska garda, dvije postrojbe koje su bile na bedemima obrane Beča od Turaka, rekao je Milan Flegar, predsjednik udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”.
– Kostel je posebno poznat po uskrsnim običajima. Naravno, i svi mi iz drugih dijelova Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog zagorja smo ponosni na tu tradiciju koja se pomalo preslikava i na druge krajeve. Naravno, Krapina kao srce Krapinsko – zagorske županije, kao kulturno i povijesno središte je već tradicionalno dočekala hrvatske povijesne postrojbe, koje potom kreću prema Pregradi i Kostelu. Posebno smo ponosni što smo ih mogli upoznati s poviješću Krapine i njenim znamenitostima – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Na njegove rijeći se nadovezao i zagorski župan Željko Kolar.
– U Kostelu se pred Uskrs puca već 493 godine i moram se zahvaliti svim povijesnim postrojbama iz čitave Hrvatske koje dolaze u Zagorje i pomažu nam da zadržimo tu našu tradiciju. Uskrs je najveći kršćanski blagdan i nekako je prirodno da budete kod kuće sa svojim obiteljima, a ti su ljudi stigli iz Dubrovnika, Bakra i drugih dijelova Hrvatske da bi bili ovdje s našom Keglevićevom stražom. To treba cijeniti. Treba voljeti svoje, ali cijeniti i tuđe – rekao je župan Kolar.

Blagoslov vatre i streljača

U subotu poslijepodne uslijedilo je otvorenje manifestacije na igralištu Područne škole u Kostelu. Manifestaciju je otvorio župan Kolar, nakon čega su slijedili pucnjava i zabava do večernjih sati. U 18.45 sati krenula je procesija i mimohod do crkve Svetog Mirka, gdje je održana tradicionalna euharistija te blagoslov vatre i streljača uz prisustvo povijesnih postrojbi.
U nedjelju na Uskrs u 5.30 sati, povijesne postrojbe su u svečanom defileu dočekivali djecu i žene koji su išli na blagoslov hrane i ranojutarnju misu, dok su ih muškarci pratili pucnjevima prema crkvi. U 6 sati oglasili su se i pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Pucnjava je trajala sve do 8 sati.
Najsvečaniji dio manifestacije bila je poslijepodnevna sveta misa u 16 sati kojoj je prisustvovalo preko 250 pucača i pucačica, a započela je mimohodom povijesnih postrojbi i kuburakih društava. Streljanje je trajalo sve do 19 sati.

Alen Brodar, Zagorje-international.hr, 28. 0žujka 2016.

Video: Trombunjeri streljaju iz pistola

Komentari

komenatri