“Dubrovački trombunjeri“ Tonka Jovića u novom DVD izdanju!

28 veljače, 2022

“Dubrovački trombunjeri“ Tonka Jovića u novom DVD izdanju!

Ako ste u gradu za vrijeme Feste svetog Vlaha i čujete nekoga kako govori da lumbarda, a ne sijeva niti grmi, znači da su u akciji Dubrovački trombunjeri!

 

Tako glasi opis novog DVD izdanja dokumentarnog filma redatelja Tonka Jovića “Dubrovački trombunjeri“ prikazanog na Hrvatskoj radioteleviziji povodom 1049. Feste svetog Vlaha 2021. Odsada i u DVD obliku Dubrovački trombunjeri poslužit će kao prigodan uvod u ovogodišnju Festu.

Uz spomenutog redatelja i scenarista Tonka Jovića za film su zaslužni snimatelji Nino Ogresta, Davor Šarić, Nikola Duper. Montažu potpisuje Damir Morankić dok je autor glazbe Emilio Kutleša.

Uspješna realizacija projekta ostvarena je u suradnji Društva dubrovačkih trombunjera s Manjgurom d.o.o., kao producentom i uz pomoć Grada Dubrovnika.

“Dubrovački trombunjeri“ mozaični je prikaz uloge trombunjera koji otvaraju festu svetoga Vlaha na svim ophodima kuda idu u procesije, krče puteve i prave red da procesija mirno i slobodno prolazi te zatvaranju feste kadsvojim trombunima odaju zadnju počast i završetak proslave svetoga Vlaha.

Snimljeno za vrijeme festa 2019. i 2020. godine, djelo predstavlja sadržaj parčeva blagdana, od Otvora do Gorice. Također ono obuhvaća i predstavljanje članova, od onih najstarijih do mlađih koji služe pripravnički staž u trajanju od godine dana.

U filmu je tako prikazan razgovor s zapovjednikom Perom Knegom koji govori o tradiciji koja je utkana u njegovu obitelj već generacijama.

Posebnu čast predstavlja i uloga priređivač i predvodnika svečanosti Svetoga Vlaha – festanjula. O njoj govori Ivica Grbić koji će reći kako trombunjer može biti svatko tko je sposoban nositi oružje u ruci, a festanjul, samo su dvojica u godini.

Prepoznatljiv zvuk koji prati trombunjere popraćen je svjedočanstvima iz majstorske radionice obitelji Kovačić. Antun Kovačić tumači objasnit će koliko je izrada trombuna složen i zahtjevan pothvat.

Buka koju stvara trombun ostavila je trag na Marku Uvodiću Splićaninu. Novinarskim poslom Uvodić Splićanin bio je u Dubrovniku 1934. godine. O njegovu boravku i opisu događaja Društvo dubrovačkih pisaca izdalo je knjigu Dubrovački Libar Marka Uvodića Splićanina koju je uredio i iscrpnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković.

Koliko je uloga trombunja važna svjedoče i kadrovi u nastavku – osim posebne uloge koju vrijedno održavaju tijekom Feste, trombunjeri putuju Hrvatskom i inozemstvom gdje su slikovna su i zvučna pratnja na mnogim događajima i svečanostima.

Koliki je značaj trombunjera u filmu će najbolje prikazati književnik Luko Paljetak kad kaže:

Sveti Vlaho bez trombunjera je najprije oskvrnuće same feste, na neki način, tradicije, te feste koja traje jako dugo i ja vjerujem da se već u prvim festama svetog Vlaha da se na isti način to radilo iz različitih oružja. Vjerojatno bombarda, da su to bili bombardijeri. Dakle, ne smijemo to odvojiti od feste svetog Vlaha. U tome nema ništa divljačko, to je zapravo nešto vrlo sveto.

S trombunjerima počinje i završava svečanost. I to tako već 1050 godina.

 

Komentari

komenatri